Sunday, March 28, 2010KALAU BENAR CINTAKAN ALLAH...


Sebutlah nama Allah banyak-banyak. Allah berfirman dalam surah al- Fath ayat 9 yang bermaksud : " Supaya kamu semua beriman kepada Allah dan Rasul-Nya ,menguatkan (agama) -Nya,membesarkan-Nya,dan bertasbihlah kepadaNya pada waktu pagi dan petang." Bertasbih di sini bermaksud kita berzikir dengan kuantiti dan kualiti yang tinggi.Zikir lidah,zikir hati dan zikir perbuatan semuanya menjurus kepada membesarkan Allah dan segala yang lain kecil belaka.

Lidah menyebut kalimah Allah,lalu hati merasakan kebesaran dan keagunganNya dan tindakan menyusul apabila kita selaraskan perbuatan dengan hukum-hakamNya.Itulah zikir yang hakiki. Kesannya sepadu.Ia akan memberi ketenangan dan kekuatan.

Namun apabila Allah dilupakan,umat akan kurang menyebut namaNnya lagi. Ketika itu hati-hati pun lalai daripada merasakan kebesaran dan keagunganNya.Hukum-hakam diabaikan dalan tindakan dan perbuatan.Apabila ini tejadi jangan ditangisi jika Allah "lupakan" kita.

Allah hanya menjadi pembela kepada orang yang bertaqwa.Orang yang bertaqwa adalah orang yang banyak mengingatiNya;dengan lidah,hati dan perbuatan.Menjadi seorang muslim sahaja tidak melayakkan kita mendapat jaminan bantuan daripadaNya.Siapakah kita,muttaqin atau hanya Muslim?

Apabila Allah akrab dengan kita ,siapakah yang berani memusuhi kita? King Richard yang berhati singa itu pun tunduk kepada Sultan Salehuddin al-Ayubi.Mengapa? Apakah hanya kerana kekuatan Salehuddin?Tidak,tetapi kerana akhlakdan keperibadiannya yang ditempa dengan zikrullah.Hasilnya ,sifat pemaaf,kasih sayang dan prihatinnya tidak terbatas.Merentas sempadan bangsa,negara dan agama.

Musuh tidak terlalu laju,tetapi orang Islam yang terlalu perlahan.Kita seharusnya ke depan dengan roh cinta dan kasih sayang.Dengan cinta kita berdakwah,berhujah dan menjelaskan dengan penuh hemah dan hikmah tanpa dibauri oleh kebencian dan prasangka.

Kalau benar cintakan Allah,cintailah diri dan umat ini dengan banyak mengingatiNya.Bangun seawal Subuh,bersih dan sucikanlah diri.Lalu solatlah untuk mengingatiNya.Kemudian,bertebaranlah di muka bumi untuk mencari rezeki yang halal dengan meninggalkan segala bentuk rasuah,riba dan penyelewengan.

Atur keluarga mengikut syariat.Jauhkan pendedahan aurat.Perangi pergaulan bebas,racun hedonisme dan fesyen bohemian dalam kehidupan diri dan remaja. Pacu ekonomi,tetapi jangan lupakan hukum Ilahi.Bersiasahlah tetapi jauhi fitnah dan kepentingan diri.Ingat Allah! Jaga halal dan haram dalam setiap perilaku dan perbuatan.

"Cinta itu bukan kata-kata ,cinta itu tindakan.Bangkitlah dengan kecintaan bukan dengan satu kebencian.

No comments:

Post a Comment